Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί χρειάζομαι συνταγή για φακούς επαφής;

Ένας φακός επαφής είναι μια ιατρική συσκευή και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να έχετε μια συνταγή. Μόνο ένας οφθαλμίατρος μπορεί να μετρήσει σωστά τις ανάγκες σας για διόρθωση της όρασης σας, καθώς και να καθορίσει ποιό μέγεθος και ποιός τύπος φακών επαφής είναι καλύτεροι για εσάς.

Οι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στην όραση και στην υγεία των ματιών σας για την με την πάροδο του χρόνου μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με ειδικό εξοπλισμό και διαδικασίες.

Είναι η συνταγή γυαλιών μου διαφορετική από τη συνταγή μου για φακούς επαφής;

Ναι. Μια συνταγή για φακούς επαφής απαιτεί διαφορετικές πληροφορίες από μια συνταγή για γυαλιά οράσεως. Μαζί με τη δύναμη, μια συνταγή φακών επαφής θα περιλαμβάνει την καμπύλη βάσης (BC), το οποίο χρησιμοποιείται για να ταιριάζει με την καμπυλότητα του φακού στο μάτι σας και η διάμετρος (DIA), η οποία χρησιμοποιείται για να ταιριάζει με το πλάτος του φακού στο μάτι σας.


Έχω ήδη μια συνταγή φακών επαφής, μπορώ να αγοράσω online;

Εάν έχετε μια πρόσφατη συνταγή για φακούς επαφής, μπορείτε να αγοράσετε τους φακούς σας online.


Τι θα συμβεί αν η συνταγή των φακών επαφής μου δεν είναι πρόσφατη;

Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση από το νόμο να προμηθεύσουμε τους φακούς επαφής σας, αν η συνταγή σας δεν είναι πρόσφατη. Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για μια εξέταση με τον οφθαλμίατρο ή με τον οπτικό σας, ο οποίος στη συνέχεια θα εκδώσει μια ενημερωμένη συνταγή.


Πόσο χρονών πρέπει να είμαι για να μπορώ να φορώ φακούς επαφής;

Πολλοί έφηβοι, ακόμη και μερικοί στην προ-εφηβική ηλικία, φορούν φακούς επαφής. Η μέση ηλικία για ένα παιδί να φορέσει για πρώτη φορά φακούς επαφής είναι τα 13 χρόνια, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα μικρότερα παιδιά είναι αρκετά ώριμα για να φορέσουν και να φροντίσουν τους φακούς επαφής. Η επιτυχής χρήση φακών επαφής εξαρτάται περισσότερο από την υπευθυνότητα και τη στάση παρά από την ηλικία.

Επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν οι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εσάς.


Ενδιαφέρομαι να φορέσω φακούς επαφής. Πόσο καιρό χρειάζεται για να συνηθίσω σε αυτούς;

Ανάλογα με την ευαισθησία των ματιών σας και ανάλογα με τους φακούς επαφής που θα επιλέξετε, μπορεί να τους συνηθίσετε μόνο σε μια ημέρα ή θα μπορούσε να πάρει δύο εβδομάδες ή περισσότερο για τα μάτια σας να προσαρμοστούν στους φακούς επαφής.

Τα μάτια μερικών ανθρώπων ποτέ δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά αυτό είναι σπάνιο.


Οι φακοί επαφής είναι άνετοι;

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που φορούν φακούς επαφές και σίγουρος αισθάνονται άνετα. Η νέα τεχνολογία βοηθά στο να γίνουν οι φακοί επαφής εξαιρετικά άνετοι.


Ποιός τύπος φακού επαφής είναι κατάλληλος για μένα;

Η επιλογή του σωστού φακού επαφής για τα μάτια σας περιλαμβάνει δύο σημαντικά ζητήματα. Μετά από ενδελεχή εξέταση των ματιών μας, το πρώτο βήμα είναι να βρούμε ένα φακό που διορθώνει με ακρίβεια την όρασή μας. Εάν οι φακοί επαφής δεν είναι σωστά συνταγογραφούμενοι, η όρασή μας δεν θα μπορέσει να διορθωθεί με ακρίβεια.

Στη συνέχεια, η σωστή δύναμη, η διάμετρος και η καμπυλότητα του φακού σας, θα πρέπει να καθοριστούν. Μια κακή προσαρμογή του φακού μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, φλεγμονή, οίδημα, τριβή, ή άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν (σε σπάνιες περιπτώσεις) να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών των ματιών.

Λάβετε υπόψη ότι για την εύρεση του τέλειου φακού για τα μάτια μας μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες.


Μπορώ να χρησιμοποιήσω το νερό βρύσης με τους φακούς επαφής;

Όχι. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά οι φακοί επαφής να μην έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή νερού. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο νερό της βρύσης και σε άλλες μορφές ακάθαρτου νερού, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στα μάτια σας.


Μπορώ να κοιμάμαι με τους φακούς επαφής μου;

Ρωτήστε το γιατρό σας. Εξαρτάται από το είδος των φακών επαφής που φοράτε, από την σύνθεση των δακρύων σας, τη γενική υγεία των ματιών σας, και άλλους παράγοντες. Εμείς σας προτείνουμε να μην τους φοράτε στον ύπνο σας, εκτός αν ο οφθαλμίατρος σας, σας συμβουλεύσει διαφορετικά.


Μπορώ να φορώ τους φακούς επαφής , ενώ συμμετέχω σε αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες;

Βεβαίως. Οι φακοί επαφής σας προσφέρουν καθαρή όραση, δεν θα αντιμετωπίσετε μια απώλεια της περιφεριακής όρασης, όπως μπορεί να συμβαίνει με τα γυαλιά και δεν πρόκειται να θολώσουν όπως τα γυαλιά. Θυμηθείτε όμως, ότι οι φακοί επαφής δεν αποτελούν υποκατάστατο για την προστασία των ματιών. Συνιστάται να φοράτε κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά, μάσκες, κλπ όταν συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες.


Οι φακοί επαφής είναι πιο ακριβοί από ό,τι τα γυαλιά;

Οι φακοί επαφής μπορεί να είναι σε εκπληκτικά προσιτή τιμή.

Πλέον, αντικαθιστώντας ένα χαμένο φακό επαφής μπορεί να είναι φθηνή κι εύκολη λύση σε σύγκριση με την αντικατάσταση απολεσθέντων ή κατεστραμμένων γυαλιών.


Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τα γυαλιά μου, αν αρχίσω να φοράω φακούς επαφής;

Φυσικά. Μπορείτε να φορέσετε και φακούς επαφής και γυαλιά, εναλλάσσοντάς τα για συγκεκριμένες δραστηριότητες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις. Ωστόσο, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνεχώς. Η επιλογή είναι δική σας.


Μπορούν να οι φακοί επαφής να πληγώσουν το μάτι σας;

Προβλήματα που σχετίζονται με φακούς επαφής μπορεί να συμβούν, αλλά είναι απίθανο.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα αφορούν στην κακή εφαρμογή των φακών επαφής ή στην μη πιστή τήρηση των οδηγιών του οφθαλμιάτρου σας.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη ενόχληση στα μάτια σας ή αλλαγές στην όρασή σας, αφαιρέστε τους φακούς σας και καλέστε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.


Μπορώ να συνεχίσω να φορώ τους φακούς επαφής μου, αν είναι ακόμα άνετα μετά από την συνιστώμενη χρονική αντικατάσταση;

Τα υλικά των φακών επαφής ποικίλουν, και οι φακοί δεν πρέπει να φορεθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι την περίοδο αντικατάστασης που συνιστώνται από τους κατασκευαστές. Ο σκοπός της αντικατάστασης των φακών επαφής σε τακτική βάση είναι για να σας επιτρέψει να απολαύσετε τα οφέλη που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν.

Ελέγξτε με οφθαλμίατρό σας την συνιστώμενη χρονική αντικατάσταση των φακών επαφής που είναι πιο κατάλληλοι για εσάς.


Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω βάλει τον φακό στο λάθος μάτι;

Κλείσε το ένα μάτι με το χέρι σου εναλλάξ χωρίς να πιέζεις τα βλέφαρα σου. Σύγκρινε την όραση σου. Εάν το ένα μάτι βλέπει σημαντικά καλύτερα/χειρότερα, άλλαξε τους φακούς κι επανάλαβε τη διαδικασία.


Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω βάλει τον φακό ανάποδα;

Τοποθετήστε το φακό στην άκρη του δακτύλου σας βλέποντας σαν μια κούπα προς τα πάνω. Εάν βλέποντας το από το πλάι οι κορυφές της κούπας γέρνουν προς τα έξω τότε είναι ανάποδα.


Ο φακός μου έχει ένα μικρό γδάρσιμο/σχισμή στην άκρη του αλλά δεν με ενοχλεί. Πρέπει να τον αντικαταστήσω;

Βεβαίως. Ποτέ μην βάζετε ένα φακό που φαίνεται κατεστραμμένος έστω και να τον νιώθετε καλά. Μπορεί να βλάψει το μάτι σας έστω και αν δεν φαίνεται άμεσα. Επίσης μην βάζετε ποτέ ένα φακό με τον οποίο δεν νιώθετε άνετα, ο οποίος μπορεί να προκαλεί πόνο ή νσ προκαλεί θολή όραση. Προσέξτε να φυλάσσετε τους φακούς σας καθαρούς. Ποτέ μην αγγίζετε την άκρη του μπουκαλιού με οποιαδήποτε επιφάνεια. Εάν το κάνετε χύστε λίγες σταγόνες. Πάντοτε να κλείνετε το μπουκάλι με το δικό του πώμα αμέσως μετά από κάθε χρήση.